Opleiden in de praktijk? Zo maak je er een succes van.

Als je kijkt naar het aantal leerbedrijven in Nederland, zo’n 250.000, dan mag je stellen dat we een uitstekend leerklimaat hebben. Toch valt dat in de praktijk nog vaak tegen. Een veelgehoorde klacht is dat de opleiding niet goed aansluit bij de praktijk. Je zou daaruit ook kunnen vaststellen dat bedrijven misschien te veel verwachten van hun stage-leerling. De vraag is dan ook hoe je het optimale resultaat haalt uit een praktijk stage. Voor leerling en werkgever. Misschien dat de volgende tips eraan kunnen bijdragen.

1. Geef de stagiaire het gevoel dat hij of zij echt welkom is.

Voor veel stagiaires is het spannend om in een bedrijf te komen werken. Dat begint al bij de ‘sollicitatie’ of aanmeldprocedure. Wat je er ook van vindt? Maak het laagdrempelig. Een appje of mailtje is voor de meesten veel prettiger dan een telefonisch gesprek.

Daarna gaat het verder bij de start. Stel je nieuwe ‘tijdelijke’ medewerker voor aan de directe collega’s. Heb je een ‘onboarding’ traject voor vaste nieuwe medewerkers? Pas dit dan ook toe voor je stagiaire.

2. Geef de kans om echt iets te leren.

Het is vaak zo gemakkelijk. Voor al die klusjes waar de anderen niet aan toe komen. ‘Koffie halen’, ‘kopieeropdrachten uitvoeren’, ‘het magazijn weer eens lekker opruimen’. Kortom, klusjes waarvan je zelf ook niet echt gemotiveerd raakt. Toch lijkt het soms zo vanzelfsprekend om dat wel van je stagiaire te verwachten. Beter is het natuurlijk om de stagiaire mee te laten draaien, echt iets te laten leren. Van het bedienen van een machine tot aan het contact met een klant.

3. Toon interesse.

Een veelgehoorde klacht over stagiaires bij werkgevers? ‘Ze zijn niet gemotiveerd’. Dat kan natuurlijk. Maar het kan ook te maken hebben met een houdingprobleem (‘als een stagiaire zijn verlegenheid probeert te vertalen in onverschilligheid’). Het kan ook zijn dat er iets meer aan de hand is. Door problemen thuis bijvoorbeeld. Hoe dan ook, er is maar één manier om erachter te komen. Toon interesse, praat erover. Probeer vooral ook uit te leggen wat de effecten zijn van bepaald gedrag. Ofwel, met geduld en interesse bereik je soms wonderen.

Eigen Wijzer Maashorst coördineert via haar stagebureau stage- en afstudeeropdrachten tussen MBO, HBO, en bedrijven in de gemeente Maashorst.

Dus, wil je meer weten over de optimale invulling van een stage- of afstudeerproject in je bedrijf? Neem even contact op.