Inclusief werken in de praktijk. Hoe doe jij dat?

Als je je oor te luister legt in een willekeurige directiekamer, dan hoor je nog wel eens een zucht slaken. Allerlei wetten, regels en sociaal maatschappelijk gedrag stellen eisen aan het ondernemerschap die nooit voorzien waren. Eén van de thema’s die leidt tot onzekerheid? Inclusiviteit. De vraag is dan ook; hoe ga jij als eindverantwoordelijk ondernemer om met het thema inclusiviteit op jouw eigen werkvloer? Aan de hand van enkele suggesties kun je misschien je eigen visie afstemmen.

Allereerst; wat is inclusiviteit?

Inclusiviteit betekent dat je in je bedrijf niemand uitsluit. Dat geldt voor je medewerkers. Maar dat geldt evenzeer in het aanname en selectieproces van nieuwe medewerkers. En dan bedoelen we natuurlijk op basis van kenmerken als geslacht, geloof, kleur, afkomst en sexuele voorkeur.

Maar, inclusiviteit is nog meer. Inclusiviteit heeft namelijk vooral ook te maken met de cultuur in je bedrijf.

Hoe herken je een inclusief bedrijf?

Een ‘inclusief’ bedrijf herken je aan de volgende kenmerken:

  • Open communicatie
  • Zonder vooroordeel omgaan met nieuwe ideeën
  • Iedereen mag meedoen, en wordt gerespecteerd
  • Alles mag gezegd worden (vanuit respect)
  • De leider stimuleert anderen tot persoonlijke groei

Wat kun je als ondernemer doen?

  • Zorg voor het juiste bewustzijn

Niet iedereen is zich bewust van verschillen tussen mensen of groepen. Je kunt als ondernemer af en toe stilstaan bij de mogelijke verschillen tussen de mensen die bij je werken.

  • Geef het goede voorbeeld

Goed voorbeeld doet goed volgen. Als ‘baas’ of leider geef jij de toon aan in je bedrijf. Dat geldt ook voor andere leidinggevenden. Dus ben je bewust van de mogelijke kwetsende toon die je toepast.

  • Blijf monitoren

Het is goed als je duidelijke afspraken maakt over ‘inclusief gedrag’. Toch is het ook belangrijk dat je blijft volgen hoe inclusie in de praktijk wordt toegepast. En dat doe je het best door een vinger aan de pols te houden.

Kennis delen?

Eigen Wijzer Maashorst zet zich actief in om kennisdeling tussen bedrijven in de gemeente Maashorst te bevorderen. Ook voor het thema ‘inclusiviteit’.

Wil jij er als ondernemer meer van weten? Dan brengen wij je graag in contact met enkele bedrijven die er veel ervaring mee hebben.

Voor expertgroep Inclusiviteit zijn we nog op zoek naar deelnemers. Wil je graag meer weten over het thema inclusiviteit en hoe dit toe te passen binnen jouw organisatie of ben je die expert op dit gebied en deel je graag kennis en ervaring met andere ondernemers/organisaties? Laat het ons even weten óf je interesse hebt en in welk onderwerp. Dit kan eenvoudig met het formulier via onderstaande button.