Harder groeien met je bedrijf?

De sleutel ligt in een ‘Growth Mindset’.

Dr Carol Dweck introduceerde alweer ruim 30 jaar geleden haar opzienbarende theorie over Growth Mindset versus een Fixed Mindset. Haar wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat er grofweg twee overtuigingen zijn ten aanzien van intelligentie en leren. De growth mindset overtuiging gaat ervan uit dat vaardigheden en intelligentie te ontwikkelen is, terwijl de fixed mindset overtuiging is gebaseerd op het feit dat talent, vaardigheid en intelligentie is aangeboren.

Je zult aanvoelen dat de growth mindset tot betere resultaten leidt dan een fixed mindset. Toch is het zo dat bij veel bedrijven, managers en ondernemers de fixed mindset nog volop aanwezig is; ‘ben ik nou zo slim, of ben jij nou zo dom?’

Uit een onderzoek van betaalprovider Mollie bleek dat slechts 1 op de 3 Europese MKB bedrijven beschikt over een growth mindset. Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat de MKB bedrijven met een growth mindset het aanmerkelijk beter doen dan de MKB bedrijven met een fixed mindset. Om er maar eens enkele cijfers bij te halen.

  • De growth mindset bedrijven hebben gemiddeld een 17% hogere omzet dan hun fixed mindset collega’s in dezelfde branche.
  • De growth mindset bedrijven zijn twee keer zoveel gericht op internationaal zakendoen dan de collega’s met een fixed mindset
  • De growth mindset bedrijven werken permanent aan het verbeteren van hun bedrijfsvoering, terwijl de fixed mindset collega’s dat alleen maar doen als er een probleem is.
  • De growth mindset bedrijven waren in staat om tijdens de coronaperiode een 28% hogere omzet te realiseren dan hun fixed mindset collega’s.

Eén van de belangrijkste manieren om een growth mindset in je bedrijf te krijgen is door een ‘leercultuur’ in je bedrijf op te zetten. Dat doe je bijvoorbeeld door je medewerkers aan te moedigen zich te blijven ontwikkelen, maar vooral ook door ze te belonen voor hun ontwikkeling.

Een andere belangrijke voorwaarde is de houding van de leiding ten aanzien van groei en ontwikkeling van medewerkers. Het volgende gedrag is daarvoor niet alleen wenselijk, maar strikt noodzakelijk.

  • Zet een ontwikkelprogramma op met allerlei cursussen
  • Accepteer fouten. Medewerkers leren van de fouten die ze maken.
  • Staar je niet blind op het eindresultaat. Het gaat om het leren.
  • Het gaat niet om eenmalig succes. De relatie met je klant is belangrijker.
  • Geef vertrouwen aan je medewerkers.
  • En natuurlijk kan de training innovatiecoach van Eigen Wijzer een Growth Mindset in jouw bedrijf stimuleren…

Meer weten over onze Training Innovatiecoach?