De waarde van talent

Onlangs werd ik op Linkedin herinnerd aan een leuk verhaal. Afgezien van het feit dat het een treffend verhaal is, is het vooral ook erg actueel. Het gaat als volgt.

Een vader was blij en opgetogen over het slagen van zijn dochter aan de universiteit. Hij sprak zijn trots en waardering uit naar zijn dochter en wilde haar een verrassing laten zien. Daarop nodigde hij haar uit om even mee te lopen naar de oude schuur, die wat verder van het huis lag. Ze kwam er eigenlijk nooit. Verscholen, achterin de schuur, stond een mysterieus object. Zorgvuldig ingepakt in doeken en lakens. De vader nam de lakens en doeken weg waardoor een oude auto zichtbaar werd. Vader vertelde haar dat hij de auto al lang geleden had gekocht en goed bewaard om hem op een speciaal moment aan zijn dochter te kunnen geven. “Maar, voordat ik je hem definitief overhandig, wil ik dat je ermee naar een tweedehands autodealer gaat om er de waarde van te ontdekken”, zei vader.

De dochter deed zoals gevraagd en bij terugkomst vertelde ze haar vader dat de dealer er niet meer dan 1000 euro voor wilde geven, vanwege de roest en de zichtbare gebreken aan de auto. Vader schrok er niet van, en vroeg haar om dit keer naar een pandjeshuis te gaan. Bij terugkomst was het verhaal niet veel anders. De dochter vertelde dat ze niet meer dan 100 euro wilden geven omdat ze geen vraag hadden naar zulke oude auto’s.

Tenslotte vroeg de vader om met de auto naar een autoclub te gaan om de auto te laten beoordelen. Toen de dochter terugkwam was ze helemaal opgetogen. Ze vertelde dat de leden van de autoclub helemaal enthousiast waren. De auto bleek zeldzaam en iconisch en enkele leden van de autoclub vertelden haar dat ze meer dan 100.000 euro zouden willen betalen als de auto verkocht zou worden.

De vader zei hierop: “Dit is de levensles die ik mee wil geven. Als je op een plek bent waar ze je niet waarderen, wees dan niet boos of teleurgesteld. Het betekent dat je op een plek bent waar ze jouw eigenschappen en talenten wellicht niet herkennen. Kies daarom altijd voor een plek waar je de kans krijgt om jouw talenten te laten zien en te ontwikkelen”.

Het is een verhaal dat prachtig aansluit bij de missie die we hebben bij Eigen Wijzer Maashorst. Inzet leveren om werknemers, werkzoekenden en afstudeerders de kans te bieden om hun talenten en vaardigheden te laten zien en verder te ontwikkelen. Om zowel werkgevers en werknemers te laten profiteren van goede opleidings- en trainingsprogramma’s, ontwikkeld door een professioneel netwerk van kennispartners en opleiders in de directe omgeving. Zodat al het aanwezige talent gezien en gewaardeerd wordt.

Doe je mee?

Marga Huijbregts
RichtingWijzer


Stichting Eigen Wijzer Maashorst