De waarde van 50plussers in je bedrijf.

Met de krapte op de arbeidsmarkt lijkt het thema wat verder naar de achtergrond gedreven te zijn. Toch is het nog altijd zo dat de 50+ leeftijdsdiscriminatie ervaren als ze solliciteren op een nieuwe functie. Misschien dus toch nog maar eens goed om aandacht te geven aan de waarde van de 50 plusser op de arbeidsmarkt.

Digitale vaardigheden en servicegerichtheid.

We hoeven er niet omheen te draaien. Jongeren zijn groot geworden in de digitale wereld en zijn superhandig in het gebruik van elektronische en digitale middelen. Toch ontdekken we meer en meer dat vriendelijkheid, servicegerichtheid, klantaandacht zaken zijn die niet te vervangen zijn door digitale communicatie. Dus ben je 50+ en weet je wat het betekent om aandacht te hebben voor de wensen van klanten? Dan heb je een flinke voorsprong op de jonge digitale generatie.

Energie.

Werkgevers hebben de neiging om veel banen te koppelen aan termen als ‘energie’ en ‘frisheid’. Maar ook hier is er een nuance toe te passen. Want energie is niet altijd hetzelfde als betrokkenheid, loyaliteit en verantwoordelijkheid. Terwijl het juist bij veel banen gaat om dergelijke eigenschappen. Dus, wanneer de fysieke component minder aanwezig is, zijn er weinig redenen te vinden om niet te kiezen voor iemand met veel ervaring.

De nadelen?

Zijn er dan geen nadelen aan het inhuren van 50 plussers? Misschien wel. Iemand van 50 heeft al wel wat meegemaakt en zal wellicht wat minder snel ‘enthousiast’ zijn bij een aangekondigde verandering. Ook komt het geluid nog wel eens door dat oudere werknemers ongeïnteresseerd kunnen lijken; ‘het zal mijn tijd wel duren’. Toch blijkt uit vele studies dat ook dat beeld niet terecht is. Wanneer je als werkgever je best doet om de oudere werknemer te betrekken en op waarde te schatten, dan is de oudere werknemer juist enthousiast en betrokken.

Aandachtspunten voor de 50 plus werknemer?

  • Benadruk de flexibiliteit (geen schoolgaande kinderen)
  • Benadruk de ervaring
  • Benadruk de motivatie om te willen blijven leren
  • Heb vertrouwen in je vaardigheden
  • Blijf positief