Zo leer je je medewerkers beter leren.

Ongetwijfeld heb je wel eens collega ondernemers horen vertellen over de opleidingen die ze aanbieden aan hun medewerkers. En meestal hoor je er dan ook achteraan dat er maar weinig interesse is bij medewerkers om deel te nemen aan die programma’s. De echte reden van de beperkte belangstelling is meestal onbekend. En er wordt meestal ook niet naar gevraagd. Jammer, omdat blijkt dat je zoveel meer kunt bereiken als je het goed aanpakt. Daarom hebben we enkele tips die bijdragen aan een beter leer- en ontwikkelklimaat in jouw bedrijf.

  • Ontdek de echte motivatie van je medewerkers

Deelnemen aan een opleiding op programma is leuk en nuttig. Maar echt effect heeft het pas als de medewerker in kwestie ook echt gemotiveerd is. Als hij / zij een opleiding dient te doen omdat het moet? Weinig kans op motivatie.

Dus, ga in gesprek en ontdek wat de ambitie en wensen zijn van je medewerker. En stem daar je opleiding op af.

  • Ga uit van kleine stappen

Een programma waar geen eind aan komt? Niet echt leuk! Kijk eens of je de opleiding kunt opdelen in kleinere trajecten. Met daarbij een tussentijdse waardering. Hierdoor blijft de motivatie hoog.

  • Betrek ervaren medewerkers

Er is ongetwijfeld veel kennis aanwezig in je bedrijf. Misschien zelfs wel meer dan je verwacht. Het is verstandig om die kennis in te zetten binnen de opleidingen die je aanbiedt. Als oudere medewerkers een soort van leraar worden (zonder betweterig te worden), dan voelen ze zich extra gewaardeerd en gerespecteerd. Kortom, een ‘win – win’.

  • Blijf betrokken

Niks makkelijker dan als werkgever te zeggen dat je er alles aan doet om je medewerkers op te leiden… en er verder nooit meer naar te vragen. Als de opleiding een onderdeel is van het ontwikkelprogramma van een medewerker, dan is het fijn dat je als werkgever betrokken blijft. Geïnteresseerd bent hoe het programma vordert. Dat werkt extra motiverend.

Eigen Wijzer Maashorst is jouw vraagbaak als het gaat om opleidingen in je bedrijf. Studenten HRM en Learning & Development kunnen jouw bedrijf hiermee helpen. Interesse? Vraag er dan ook gerust naar bij Marga Huijbregts. Wat je ook kunt doen? Vraag eens aan één van de deelnemende bedrijven van Eigen Wijzer Maashorst hoe zij omgaan met ‘leren in het bedrijf’.