Hoe voorkom je dat je medewerkers vertrekken?

De krantenkoppen staan er vol mee. De arbeidskrapte leidt tot veel problemen in onze economie. In sommige gevallen kunnen bepaalde activiteiten zelfs niet meer uitgevoerd worden. Denk maar eens even aan de geannuleerde vluchten op luchthaven Schiphol, het schrappen van treinritten in het openbaar vervoer of het sluiten van terrassen in de horeca.

Maar wat kun je eigenlijk als werkgever doen om te voorkomen dat je medewerkers vertrekken?

Eigen Wijzer Maashorst heeft enkele tips verzameld.

  • Inzicht in je medewerkerstevredenheid

Het is niet prettig als medewerkers aankondigen te vertrekken. Dan is het echter wel goed om te weten waarom. Of het nu gaat om een incidenteel geval of wanneer meerdere medewerkers vertrekken? Vraag waarom.

Overigens blijkt uit onderzoek dat de meest gehoorde reden is dat medewerkers op zoek zijn naar een prettiger werksfeer. Een andere belangrijke reden? Betere arbeidsvoorwaarden.

  • Salaris en arbeidsvoorwaarden op maat

Ook voor werknemers geldt het spel van vraag en aanbod. Op het moment dat er krapte is, en werknemers weten dat ze ergens anders meer kunnen verdienen, is het te verwachten dat je werknemers zich gaan oriënteren. Voorkom dat je te laat bent als werkgever en biedt een hoger salaris aan. Je kunt ook eens opnieuw in gesprek over betere arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld in het bepalen van werktijden.

  • Help je medewerkers bij hun ontwikkeling

Het is fijn als je medewerkers zich blijven ontwikkelen in hun vak. Daar profiteert niet alleen jouw bedrijf van, maar ook de werknemer in kwestie. Het blijkt namelijk dat werknemers, die werken aan hun ontwikkeling, beter tevreden zijn in hun werk en meer zelfvertrouwen krijgen. Het levert ook extra loyaliteit op.

  • Verbeter de werksfeer op je bedrijf

Eén van de allerbelangrijkste motivators voor medewerkers? Prettige collega’s en een prettige werksfeer. Daar kun je als werkgever wel iets mee. Zo kun je eens goed nadenken over de werkdruk in je bedrijf. Ook kun je eens stilstaan bij de wijze waarop wordt omgegaan met fouten of juist als iets goed is gegaan. Een compliment of schouderklopje doet namelijk wonderen.

  • Geef aandacht aan je reputatie

Ongetwijfeld weet je dat mond tot mond reclame heel effectief is. Diezelfde mond tot mond reclame geldt als ontevreden medewerkers zich uitspreken. Het is daarom belangrijk om telkens opnieuw te peilen hoe het is gesteld met je medewerkerstevredenheid. En er ook serieus iets mee te doen. Want roepen dat je een prettige werkgever bent, terwijl je medewerkers iets anders vertellen? Dat werkt niet.

Wil je meer weten over de tevredenheid en vitaliteit van je medewerkers? Dan is de expertgroep Vitaliteit wellicht iets voor je. Binnenkort wordt de volgende bijeenkomst gepland, je interesse aangeven kan via onderstaande button!